Site icon buyukbastech

CPanel ve Plesk Panelleri Arasındaki Karşılaştırma: Farklar Nelerdir?

Bir web hosting kontrol paneli, hosting hizmetinizin farklı yerlerdeki kullanıcı dostu bir grafik düzenlemenizi sağlar. Bu kontrol panellerinin belirgin avantajı, hızlı öğrenilebilir olmalarıdır. Birkaç tıklama ile çeşitli hızları hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir, hosting sorunlarınızı etkili bir şekilde çözebilir ve yönetebilirsiniz.

Web hosting kontrol paneliniz aracılığıyla gerçekleştirebileceğiniz bazı sunucular aşağıdaki şekildedir:

cPanel Nedir?

Cpanel

Dünyanın en popüler kontrol paneli olan cPanel, Linux tabanlı bir kontrol paneli yazılımıdır ve web hosting işlemlerini otomatikleştirmek ve basitleştirmek için tasarlanmış bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) sunar. birlikte çalışırlar.

 

Plesk Nedir?

Plesk
Plesk, hem Windows hem de Linux işletim sistemlerini destekleyen bir web barındırma kontrol panelidir. CPanel gibi, Plesk de barındırma platformlarını otomatikleştirmek için geliştirilmiş bir sürüme sahiptir.

Plesk ve cPanel Karşılaştırması

Plesk ve cPanel Karşılaştırması

Aşağıdaki listede Plesk ve cPanel arasındaki farklılıkları bulabilirsiniz:

1. Kullanıcı arayüzü farklılıkları

Kullanıcı bakış açısından, Plesk genellikle cPanel’e göre öne çıkar. Özellikle yeni şeyler yapmak için kullanılır
Eskiden cPanel kontrol paneli dağınık ve modası geçmiş gibi görünürdü, fakat durum artık böyle değil. cPanel yeni teması ile artık anlamayı ve gezinmeyi çok daha kolay hale getirir. cPanel yeni temasına rağmen kullanımı hala daha zor olan bir kontrol paneli olarak kabul edilir. Kullanıcı arayüzü yine de hangi kontrol panelini seçeceğiniz konusunda, belirleyici bir faktör değildir.
2. Performans
Performans açısından, cPanel genellikle Plesk’ten daha iyi ve hız odaklı bir tedaviye sahiptir. WHM, bellek tasarrufu yapma ve daha hızlı hesap oluşturma koşulları için daha etkili bir arka uç görev yöneticisine sahiptir. Ancak bu, Plesk’i kullanmamanız gerektiği anlamına gelmez Web sitenizdeki hız önemliyse, cPanel genellikle daha iyi bir seçenektir.

3. İşletim sistemleri

Plesk, hazır bir kontrol paneli sunar ve hem Linux hem de Windows işletim sistemleri ile uyumludur. Ancak, kullanılan işletim sistemine bağlı olarak ayrı Plesk lisansları gerektirir. Plesk, günlük cPanel gibi tek bir evrensel paket değil, işletim sistemine bağlı olarak farklı sürümlere sahiptir.

Plesk desteği:

  • Debian
  • CentOS
  • RHEL
  • Ubuntu
  • Windows Server 2008 R2 SP
  • Cloud Linux
  • Amazon Linux
  • Virtuozzo Linux

cPanel desteği:

4. Destek

Kullanılması kontrol paneliyle ilgili destek alınan, kontrol paneli seçiminizde kritik bir faktör. İhtiyaç bölünmesinde profesyonel destek almanın güvenliği, özellikle deneyimi daha az olanlar için son derece önemlidir.

Plesk destek seçenekleri:

cPanel destek seçenekleri

Her ne kadar cPanel’in telefon desteği bulunmasa da, karşılaşabileceğiniz hemen her sorun forumlarında çözümünü bulma olanağını neredeyse garanti edebilirsiniz.

 

5. Güvenlik

Hem Plesk hem de cPanel, üst düzey güvenlik özellikleri ile donatılmıştır. Her iki kontrol paneli de web sitenizin maliyetlerini sağlamak için etkili önlemler alır.

Plesk güvenlik seçenekleri:

cPanel güvenlik seçenekleri:

 

6. Plesk ve cPanel’in temel özellikleri

Plesk’in özellikleri:

cPanel özellikleri:

 

Kontrol Paneli Kontrol Paneli
Yazılım & Uzantılar cPanel Plesk
İşletim sistemleri CentOS, CloudLinux ya da RHEL 7, Amazon Linux Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux, Windows Server 2008 R2 SP
Web Sunucuları Apache NGINX & Apache
Otomatik Yükleyiciler Fantastico, SiteApps, Softaculous, Installicious, Page Carton (tüm liste için tıklayın) Web Applications (yerleşik), WordPress Toolkit, Joomla Toolkit, Softaculous (tüm liste için tıklayın)
Güvenlik Özellikleri cPanel Plesk
Auto SSL SSL şifreleme SSL, Symantec şifreleme
Diğer SSH erişimi, IP engelleyici, hotlink koruma, leech koruması, ModSecurity, iki faktörlü kimlik doğrulama. SSH erişimi, Web Application Firewall, WordPress / Joomla otomatik güvenlik kontrolü, Google Authenticator, ImunifyAV (kötü amaçlı yazılım izleme), Fail2Ban (IP engelleyici)
İstatistik Özellikleri cPanel Plesk
Servisler Analog, AwStats, Webalizer Webalizer, Plesk Traffic Manager, AWStats
Diğer Özellikler Özel raporlar, grafik analiz, loglar, log rotasyonu Gerçek zamanlı bant genişliği, özel raporlar, grafiksel kullanıcı kırılımları
DNS Özellikleri cPanel Plesk
Servisler BIND BIND
Diğer Özellikler Kümeleme, el değmeden otomatik yapılandırma Uzak DNS, yük dengeleme desteği, Master/Slave yönetimi, otomatik dosya eşleştirme, DNS yineleme, SOA ayarları
Veri Tabanı Desteği/Özellikleri cPanel Plesk
Servisler MySQL, PostgreSQL MySQL, MSSQL, PostgreSQL
Yönetici Panelleri phpMyAdmin, phpPgAdmin phpMyAdmin, phpPgMyAdmin, güvenli kurulum, çok kullanıcılı/çoklu veri tabanı
E-posta Özellikleri cPanel Plesk
Servisler Exim, Courier-IMAP, Courier-POP Qmail
Mail Listesi Mailman Mailman takma adı, otomatik yanıtlar, gruplar, kullanıcı erişimi
Webmail Horde, Squirrelmail Horde IMP
Anti-Spam SpamAssassin, BoxTrapper, Spam Box SpamAssassin
Anti-Virus ClamAV DrWeb, Kaspersky
Hesap Türleri/Düzeyleri cPanel Plesk
Yönetici Paneli Web sitesi yönetimi için cPanel ve sunucu yönetimi için WHM. Son kullanıcılar ve sunucu yönetimi için aynı oturumlar
Bayi Girişi Evet, WHM 11 ile Evet
Domain Sahibi Girişi Evet Evet
E-posta Kullanıcı Girişi Evet Evet
Ücretsiz Deneme cPanel Plesk

 

cPanel mi Plesk mi?

Hem cPanel hem de Plesk, web hosting kontrol panelleri olarak mükemmel seçenekler sunar. Her iki panel de popüler ve uygun fiyatlı çözümler sunar. Ancak cPanel, daha yaygın bilinen panele bilinen destek personeli ve geliştiricilerin bulunması daha kolay olabilir. Plesk ise işletim sistemi uyumluluğu açısından cPanel’i geçer; çünkü Plesk, çeşitli Linux işletim sistemleriyle uyumludur, cPanel ise yalnızca CentOS’u çalıştırır.

 

1. Kullanıcı Arayüzü

Plesk Obsidian’ın kullanıcı arayüzü temel olarak üç ana bölümden oluşur: Sunucu Yönetim Paneli, Bayi Paneli ve Müşteri Paneli.

Bu, kullanıcı rollerinin tanımlanmasına yardımcı olur.

Diğer yetenekler aşağıdakileri içerir:

cPanel kullanıcı arayüzü, dökümanları ve dosyaları yönetmeye yönelik farklı bölümler içerir. Ayrıca, kullanıcıların bireysel kişiselleştirmelerini ve istedikleri görünüm oluşturmalarına yardımcı olan özelleştirme ayarlarını içerir.

Diğer yetenekler aşağıdakileri içerir:

2. İşletim Sistemi

Plesk, hem Linux hem de Windows sunucusuyla uyumludur. Plesk işletim sistemlerinden bazılarını aşağıdakileri içerir:

Diğer tüm işletim sistemlerini linke tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

cPanel ağırlıklı olarak Linux tabanlı işletim sistemlerini destekler. cPanel işletim sistemlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

Diğer tüm işletim sistemlerini linke tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

3. Yedekleme

Plesk’in yedekleme ve geri yükleme özelliklerini, hem tüm sunucuyu hem de bireysel kullanıcı hesaplarını ve web sitesi yedeklemelerinizi tanır. Ayrıca yedeklemelerinizi düzenleyebilir, planlanabilir ve veri yedekleme arşivlerini geri yükleyebilirsiniz. Plesk, hem tam hem de artımlı yedeklemeleri destekleme ve yedeklemelerinize göre Dahili Plesk deposunda veya harici FTP deposunda saklayabilirsiniz.

Plesk ayrıca, müşterilerin hesapları için yedeklemeler oluşturulmasına izin verir (izinler koşulunda).

cPanel’in yedekleme özelliği, sitelerinizi indirip koruması için kullanmanıza izin verir, yedek dosyaları oluşturmanıza izin verir. Oluşturulan yedek dosyaları kullanarak web sitenizi daha sonra yeniden yükleyebilirsiniz.

Plesk, hem tam hem de ek yedeklemeleri destekleyebilir ve kullanıcılara özel belirli bölümleri yedekleyebilir. Yedeklemeler genellikle bir klasörde saklanmadığından, dosyalar geri yüklenirken SSH erişimine ihtiyaç duyabilirsiniz.

4. Fiyatlandırma

Plesk, Dedicated ve VPS sunucuları için 3 farklı plan sunmanın yanı sıra iş ortakları için özel olarak planlar da sunulur.

cPanel ayrıca VPS, bulut ve özel sunucular için ayrı planlar sunar.

cPanel solo, yalnızca bir barındırma hesabı sunar ve genellikle küçük işletmeler için uygundur. Pro ise 30 adede kadar hesap sunar ve orta düzeydeki işletmelerden büyük ajanslara kadar geniş bir kullanıcı yelpazesi için uygundur.

5. Güvenlik

Hem Plesk hem de cPanel, sunucu ortamında ve yüksek güvenlik sağlamak için farklı çözümler ve üçüncü taraf yazılım araçları sunar.

Plesk, Immunify 360, Active Directory, Fail2ban saldırı önleme, ModSecurity, PCI Uyumluluğu çözümü ve bir dizi diğer güvenlik bileşenini içerir. Ayrıca Let’s Encrypt ve Symantec SSL sertifikaları da mevcuttur.

Plesk, sunucunuzu gelen ağ bağlantılarına karşı korumak için bir güvenlik duvarı sağlar.

Ayrıca teknik sorunlar, destek olmadan çözme için otomatik olarak dağıtma ve kurtarma özellikleri sunar. Plesk’in yetkilendirme süreci de entegre edilmiştir.

cPanel ayrıca birçok güvenlik özelliği sunar. SSL sertifikaları, parola bağlantılı dizinlerin ve IP adresi reddinin otomatik olarak kaydedilmesini sağlar. Hotlink koruması, Leech koruması, IP engelleyici, ModSecurity, cPanel’de API belirtmelerini yönetme, SSL/TLS, SSH erişimi gibi diğer güvenlik özellikleri sunar. Ayrıca, iki faktörlü kimlik doğrulama desteğine sahiptir, bu da ek bir güvenlik güvenliği sağlar

Exit mobile version