Bu makalede, MySQL bağlantı noktasını savunmasız hale getirmenin ve ardından 3306 numaralı bağlantı noktasındaki güvenlik açıklarını tespit etmek için penetrasyon testi yapmanın yöntemlerini öğreneceğiz. Bir bağlantı noktasını güvenli hale getirmenin tam anlamını kavramak için önce nasıl savunmasız hale getirileceğini anlamak önemlidir. Bu, olası istismar noktalarını ve kullanım senaryolarını anlamadan, güvenlik önlemlerini etkili bir şekilde uygulamayı zorlaştırabilir.
İçerik tablosu
- MySQL Sunucusuna Giriş
- MySQL Sunucusunun Kurulumu
- MySQL-Server’ı kalem testi
MySQL Sunucusuna Giriş
MySQL’in temeli, veritabanı yönergelerinin büyük bir kısmını idare eden MySQL sunucusudur. Bu sunucu, bir program olarak organize edilmiş ve ayrı uygulamalara entegre edilebilen bir kütüphane olarak kullanılabilir. MySQL, farklı projelerle birlikte çalışarak MySQL veritabanlarının düzenlenmesini destekler. Talimatlar, bir bilgisayarda yürütülen MySQL istemcisi aracılığıyla MySQL Sunucusuna iletilir. Varsayılan olarak, 3306 numaralı bağlantı noktasını kullanır.
MySQL sunucusunun kurulumu
Yapılacak ilk şey MySQL sunucusunu kurmak ve bunu yapmak için aşağıdaki komutu kullanmaktır:
apt install mysql-server
Ayrıca, sunucunun faal olup olmadığını kontrol etmek amacıyla aşağıdaki komutu kullanınız.
netstat -tnl
MySQL Sunucusuna Sızma Testi
MySQL’i Taramak ve Mysql’e Bağlanmak
Şimdi gördüğünüz gibi MySQL sunucusu düzgün çalışıyor. Ancak portu tararsanız kapalı olduğunu gösterecektir.
nmap -p3306 192.168.1.108
Port kapalı olarak gözüküyor çünkü yerel adres üzerinde çalıştığı için başka bir IP ile tarama yapıldığında bu durum ortaya çıkmayabilir. Bu durum, MySQL yapılandırma dosyalarındaki varsayılan ayarlar nedeniyle olabilir; bağlama adresi genellikle 127.0.0.1’dir ve bu IP üzerinden tarama yapıldığında bağlantı noktası açık olarak görünebilir, ancak başka bir IP’den tarama yapıldığında kapalı olarak görünebilir. Bu ayarı değiştirmek için aşağıdaki komutu kullanarak yapılandırma dosyasını açın:
nano /etc/mysql/mysql.conf.d/mysqld.cnf
Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, ‘bağlama adresi’nin önüne ‘#‘ eklemek, bu ayarı değiştirmek için yeterlidir: