Sağlık Sektöründe Sosyal Medya Kullanımı Yeni Yönetmeliğine Göre Nasıl Olmalıdır?
Sosyal medya, her sektör için giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yükselen önemin sonucu, Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetleri, estetik ve güzellik merkezleri için sosyal medyanın düzenlenmesi yeni bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelik, bu kuruluşlar ve kişiler tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarını düzenliyor ve bu kurallara uymayanlara çeşitli cezalar öngörülüyor. Peki, bu yönetmelikte neler var ve sosyal medya değişiklikleri bu değişikliklere nasıl uyum sağlamalı?
Sağlık Sektörüne Sosyal Medya Düzenlemesi
Yönetmelik, 29 Temmuz 2023 Cumartesi günü Resmî Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik;
- Sağlık Meslek Mensupları (Hekim, Diş Hekimi, Eczacı, Hemşire, Ebe, Optisyen vb.)
- Sağlık Hizmeti Sunan Gerçek ve Tüzel Hukuk Kişileri,
- Sağlık Bakanlığınca verilen izin belgesi, ruhsat, uygunluk belgesi ile faaliyet gösteren tüm kurum/kuruluşlar (Estetik Merkezleri, Güzellik Merkezleri vb.)
- Uluslararası Sağlık Turizmi Kuruluşları,
- Sağlık hizmeti sunumu alanında yetkisi, izni ya da ruhsatı olmayan kurum ve kuruluşları kapsıyor.
Sağlık Alanında Bilgilendirme/Tanıtım Faaliyetleri
Sağlık sektöründe tanıtım yaparken, sağlık profesyonelleri ve bu tür paylaşımlarını yapan kişilerin dikkate alınması gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususları kısaca özetleyebiliriz:
- Tanıtım ve bilgilendirmelerde, genel ahlaka ve meslek etiğine aykırılık içeren paylaşımlardan uzak durulması gerekiyor.
- Sağlık hizmeti sunumu ve bilgilendirmeler, sadece hukuken yetkili sağlık mensupları tarafından yapılması gerekiyor. Bu yapılan bilgilendirmelerde de doğruluğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmamış içeriklerin paylaşılmaması gerekiyor.
- Yapılan tanıtımlarda halkı yanıltan, yanlış yönlendiren, kişi ve toplum sağlığını tehlikeye düşüren, haksız rekabet ortamı yaratan paylaşımlardan uzak durulması gerekiyor.
- Hastaların sağlık hizmetine yönelik teşekkür ilanında bulunduğuna dair izlenim oluşturacak faaliyetlere bulunulmaması gerekiyor. (*)
- Tanıtım faaliyetlerinde, hastayı sağlık meslek mensubuna veya sağlık kuruluşuna doğrudan ya da dolaylı yoldan yönlendirecek içeriklerin paylaşılmaması gerekiyor. (*)
- Sağlık hizmetine konu olan mal veya hizmetin diğerlerinden farklı ya da üstün olduğu algısı oluşturacak biçimde, insanların güvenini kötüye kullanan bilgilendirmelerin yapılmaması gerekiyor.
- İnternet sitelerindeki bilgilendirmelerin son güncelleme tarihi ile internet sitesi editörünün iletişim bilgilerinin açıkça belirtilmesi gerekir.
- Kişilerin bilgi ve rızaları olmaksızın, kişisel telefonları aranamaz, mektup, kısa ileti, e-posta ve sosyal paylaşım araçları vasıtasıyla ileti gönderilerek reklam yapılmaması gerekiyor. (*)
- Sağlık hizmetleri; özendirme, çekiliş ve hediye gibi pazarlama amaçlı sunulmaması gerekiyor. (*)
Görsel İçeriklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yapılan görsel tasarım ve paylaşımlarda, tedavinin etkilerini kıyaslayıcı ve talep oluşturan nitelikte öncesi/sonrası görsellerin kullanılması yasaktır. (*)
- Paylaşılacak görsel içeriklerde; genel ahlak kurallarına aykırı, kişi hak ve hürriyetlerini zedeleyen, hastanın özel ya da sosyal yaşamını istismar edici veya yanıltıcı biçimde görüntü ve ifadelere yer verilemez.
- Hastaya ait görsel içeriklerin kullanılabilmesi için hastanın kendisinin, veli veya vasisinin açık rızasının alınması ve Hasta Hakları Yönetmeliğine uyulması şarttır. Açık rıza alınırken, görsel içerik kaydetme ve işleme onam formu kullanılır. Görsel paylaşıldıktan sonra, hasta görselin kaldırılması talebinde bulunması durumunda, bu talep derhal işleme alınmalı ve sonuçlandırılmalıdır.
- Görsel içeriklerin kullanılabilmesi için alınan izin karşılığında hastaya herhangi bir ödeme ya da indirim yapılamaz, hediye verilemez.
- Tanıtımlarda kullanılacak video ve fotoğraflara ait ortamların, kullanılan tekniklerin gerçeğe aykırı olmaması, yanıltıcı makyaj olmaksızın görüntülenmesi zorunludur. Görsel içerikler üzerinde, sonradan teknolojik değişiklik veya düzeltme uygulanamaz. (Photoshop’ta dişleri beyazlatma, renkleri canlandırma, işlem kusurlarını giderme vb.) (*)
- Görsel içeriklerde, işlem tarihi ve görselin görüntülendiği tarihin belirtilmesi zorunludur. (*)
- Başka mecralarda yapılmış olsa dahi görsel içeriklere ilişkin yapılan hasta yorumları veya teşekkür ilanı anlamına gelecek ifadeler paylaşılamaz. (*)
- Görsel içeriklere ait paylaşımların tamamen yoruma kapatılması zorunludur. (*)
- Ameliyat veya tıbbi girişim esnasında ve ameliyathanede hasta görüntüsü paylaşılamaz. (*)
- Paylaşımlarda, vücudun mahrem bölgelerine ait görsel içerikler paylaşılamaz.
- Paylaşılan görsel içerikler; yazılı, görsel basın, sosyal medya platformları, internet siteleri gibi mecralarda sponsorlu olarak ya da ücret verilerek yayınlatılamaz. (*)
- Paylaşılan görsellerde, bir sağlık mensubunun ya da kuruluşun; diğer kuruluşlardan daha üstün veya daha iyi olduğu izlenimi vermeye yönelik olarak bölge, mekân, tıbbi cihaz, donanım veya personel gibi unsurlar ile paylaşım yapılamaz. (*)
Sağlık Sektöründe Sosyal Medyada Reklama Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sosyal medyanın sağlık sektörüne ilişkin reklamları çıkarırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. İşte bu konuda kesinti olması gereken bazı faktörler:
- Sağlık Hizmeti Tanıtımı: Sağlık hizmetleri tanıtılırken doğru ve dürüst olmalıdır. Yanıltıcı bilgileri vermemeli, tedaviyi abartmamalı ve kesin sonuçlar vermemelisiniz.
- Gizlilik ve Onaylar: Hastaların özel bilgilerini paylaşmamalı ve rızaları olmadan kullanılmalı veya hikayelerini kullanmamalısınız. Tedavi sona erdiğinde hasta onaylarını paylaşmalısınız.
- Tıbbi İzinler: Sağlıkla ilgili herhangi bir ürün veya hizmet tanıtılırken tıbbi onaylar ve lisanslar uygulanabilir. Bu belgelere sahip olmadan tanıtım yapmalısınız.
- Sağlık Hizmeti Garantileri: Sağlık hizmetlerinizin kesin sonuçlarını sunmamalısınız. Hasta sonuçları kişiye göre değişebilir, bu nedenle de değişebilir.
- Hedef Kitle: Reklamlarınızı hedef kitlenize uygun olarak oluşturmalısınız. İhtiyacı olmayan veya istemeyen kişilere yönlendirmelisiniz.
- Sahte İçeriklerden Kaçınma: Yorumlar, incelemeler ve tanıklıklar sahte veya yanıltıcı detaylar. Sahte incelemeler veya derecelendirmeler kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Sosyal Medya Platformlarının Kuralları: Her sosyal medya platformunun reklam kuralları farklıdır. Platformların politikalarına uygun şekilde reklam oluşturmalısınız.
- Bilgilendirici İçerikler: Sağlıkla ilgili bilgilendirici içerikler sunarak potansiyelinizin artırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak bu içerikler kesin tıbbi tavsiyeler içermemelidir.
- Ahlaki İlkeler: Sağlıkla ilgili reklamlarınızda ilkelere bağlı kalmalısınız. İnsanların sağlıkla ilgili endişelerini kullanmamalısınız.
- Düzenli: İzleme Reklamlarınızın düzenli olarak izlemeli ve bağlantıları ayarlamalar yapmalısınız.
Sonuç olarak, sağlık sektöründe sosyal medyada reklam yaparken dürüstlük, gizlilik ve doğru bilgi verilmesi önemlidir. Sağlıkla ilgili hassas bir konu olduğu için dikkatli olmalı ve ilgili kurallara uymalısınız.
Sağlık Truzimi ve Hedef Kitle Stratejisi
Sağlık sektöründe yayınlanması (güven) ve hedef kitle stratejisi oldukça önemlidir. İşte bu iki faktörün azaltılması ve nasıl birleştirilebileceğini açıklayan bir açıklama:
Sağlık sektöründe, yayınlanması (trust) ve temel güvenilmezdir. Hasta veya müşteriler, sağlık hizmetlerine veya ürünlere güvenmek isteyenler bir alandır. Bu nedenle sağlık yönetimi, başarılı bir hedef kitle stratejisinin temel taşıdır.
- Kategori: Sağlık sektöründe bulunduğunuz alana dair anahtar kelime stratejileri seçilmelidir. Bu alana dair ise bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.
- İnsan Odaklı Yaklaşım: Bu kısımda demografi özellikleri çok önemli insanların yaşadığı bölgeden, ilgi alanı ve hayat biçimine göre reklam stratejisi oluşturmak çok önemli bir durum haline gelmektedir. Bizim ile birlikte çalışma olanağı yakalayınız. Sizler için demografik ve ülkeler arası kitle indeks analizleri gerçekleştirerek yapı oluşturmaktayız.
- Referanslar ve İncelemeler: Memnun hastalarınızın referansları ve olumlu incelemeleri, güvenilirliğinizi destekleme. Bunları hedef kitlenizle paylaşarak, potansiyel müşterilerinizi etkileyebilirsiniz. Yorumlar en önemli kısımdır.
- Yaş Aralığı: Yaş aralığı en önemli adımlardan birisidir. Çünkü psikososyal toplumsal olarak en etkili bir stratejik hamlelerden birisidir, tabiki bu strateji rekabeti arttırabildiğinden kaynaklı olarak bu noktada çok abartıya ve yanlış bir bilgi kirliliğine asla kaçmayınız. Doğru bilgi paylaşımları yapmak en önemli faktörlerden birisidir.
Sağlık Alanında Hedef Kitlelere ve Bölgelere Reklam Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
- Yasal ve Etik Kurallar: Sağlık reklamları, genellikle sıkı yasal düzenlemeler ve etik kurallar tabidir. Reklamların kurallarına ve etik olarak uygun olduğundan emin olun. Yanıltıcı veya hatalı bilgileri sunmaktan kaçının.
- Hedef Kitlenin Tanımlanması: Hedef kitlenizi iyi anlayın. Sağlık hizmetlerine veya ürünlere hangi yaş gruplarına, cinsiyetlere, ilgi alanlarına veya sağlık sahibi kişilere daha fazla ilgi gösteriliyor? Hedef kitlenizin özelliklerini tanımlayarak reklam stratejinizi kişiselleştirin.
- Bölgesel farklılıklar: Sağlık hizmetleri ve çatlakların farklılığına bağlı olarak değişebilir. Reklamlarınızı bölgesel ihtiyaçlara göre düzenleyin ve kampanyayı uyarlayın.
- Doğru ve Güvenilir Bilgi: Reklamınızda sunulan sağlık bilgilerinin doğru, güncel ve güvenilir olduğundan emin olun. Yanlış veya yanıltıcı bilgi sunmak itibarınıza zarar verir.
- Gizlilik ve Güvenlik: Müşterinin veya kişilerin gizliliği ve kişisel bilgilerinin güvenliği büyük önem taşır. Bu bilgilerin korunmasına özen gösterilmesi ve Gizlilik politikalarına uygun hareket etmeye özen gösteriniz.
- Eğitim ve Bilgilendirme: Reklam kampanyalarınızda hedef kitlenizi geliştirmek ve bilgilendirmek için güçlü bir araç olarak kullanabilirsiniz. Sağlıkla ilgili önemli konuları açıklayarak potansiyel performansınızı arttırmaya nitelikli çalışmalar yürütün.
- Ürünlerin Referansları ve İncelemeleri: kullandığınız malzemeler ve ürünler hakkında mutlaka yanlış ve abartıya kaçmadan bilgi paylaşımını yapınız.
- Tıbbi Danışmanlık: Reklamlarınızda tıbbi tavsiyelerde bulunmaktan kaçının. Hasta veya kişisel tıbbi önerilerde bulunmamalısınız. Bu konuda uzman sağlık profesyonellerine yönlendirebilirsiniz.
- Düzenli Güncellemeler: Sağlık sektörü de teknoloji sektörü gibi sürekli olarak değişebilir. Reklamlarınızı düzenli olarak güncelleyin ve hedef kitlenizi yeni gelişmelerden mutlaka haberdar ediniz.
- İletişim Kanalları: Hangi iletişim kanallarının hedef kitleniz için en uygun olduğunu belirleyin. Sosyal medya, web siteniz, e-posta pazarlama veya geleneksel medya gibi farklı yöntemlerle etkili bir şekilde kullanın.
Not: Başarılı bir sağlık reklam kampanyası, konsantrasyon hususları dikkate alınarak, hedef kitlenizin verimliliği ve sağlık hizmetlerine en iyi şekilde ulaşmasını sağlar.
Sosyal Medya Uzmanları Yeni düzenlemeye Göre Sağlık Alanında Ne Paylaşacak?
Sosyal medya bilgileri, sağlık alanıyla ilgili bilgiler paylaşılırken yeni düzenlemeler ve etik kurallara dikkat uygulamaları. Aşağıda sağlık alanında paylaşılması gereken bazı genel prensipler yer almaktadır:
- Doğruluk ve Güvenilirlik: Paylaşılan bilgilerin doğruluğu, güncel ve güvenilir olması önemlidir. Sağlıkla ilgili yanıltıcı veya hatalı bilgilerin dağıtılmasından kaçınılmalıdır.
- Tıbbi Danışmanlık: Sağlık sorunları veya tedavi özellikleri hakkında spesifik bilgi veya öneri verme yerine, kişisel tıbbi bakım almalarını ve bir sağlık profesyoneli ile temasa geçmelerini önermek daha iyidir.
- Bilgilendirme Amaçlı Paylaşımlar: Sağlıkla ilgili paylaşımlar genellikle bilgilendirme amaçlı taşımadır. Sağlık profesyoneli olmayan kişiler tıbbi tavsiyelerde bulunmamalıdır.
- Hasta Gizliliği: Hasta gizliliği önemlidir. Kişisel sağlık bilgileri veya tanılar paylaşılmamalı ve hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir.
- Reklam ve Tanıtım Kuralları: Sağlık ürünleri veya hizmetleri ortak paylaşımlar, yerel ve ulusal reklam ve tanıtım kurallarına uyulmalıdır. Yanıltıcı reklamlardan kaçınılmalıdır.
- Kriz Durumlarında Doğru Bilgilendirme: Acil sağlık durumları veya süreleri gibi kriz durumlarında, doğru ve güncel bilginin sağlanması önemlidir. Yanlış bilgilendirme kriz yönetimini zorlaştırabilir.
Burada önemli husus yeni yönetmeliğe göre stratejik olarak paylaşılması gereken husus daha çok bilgilendirmeye yönelik hamleler yapılmalıdır. Burada görsel içerik olarak ise(kanlı görüntüler) vs. gibi yapılar paylaşılmamalı bunun yerine yukarıda da belirtmiş olduğum üzere bilgiye odaklı paylaşım ekstra olarak görsel içerik paylaşılacak ise yanıltıcı içerik olmamalı burada bir püf nokta daha vermem gerekirse hasta ameliyat’ a girmeden önceki hali ve hastanın ameliyattan çıktıktan sonra artık iyileşmeye yakınlaşmış durumlarda ki hali paylaşılmalıdır.
Sağlık Truziminde Uygun Hedef Kitleyi Nasıl Bulabilirim
Sağlık turizminde uygun hedef kitlenizi belirlemek ve öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Pazar Araştırması Yapın: İlk adım, sağlık turizmi pazarını içermektedir. Sağlık turizmi hizmetlerini sunan diğer tesisleri, rakiplerinizi ve sektörünüzü genel olarak araştırın. Bu, pazarın büyüklüğünü, hangi tür sağlık hizmetlerinin talep edildiğini ve hangi bilgilerin sunulabileceğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Mevcut Müşteri Verilerini İnceleyin: Eğer zaten sağlık turizmi hizmetleri sunuyorsanız, mevcut müşteri bilgilerini inceleyin. Bu veriler, hangi tür hastaların hizmetlerinizi tercih ettiğini ve neden tercih ettiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Demografik bilgiler, seyahat tercihleri ve sağlık sorunları gibi veriler önemli ipuçları sağlamaktadır.
- Hedef Kitlenizi Profilleyin: Hedef kitlenizin kim olduğunu daha iyi anlaşılabilmesi için demografik, psikografik ve davranışsal özellikleri belirleyin. Yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, ilgi alanları, sağlık sorunları ve seyahat dağılımları gibi sayıları gözlemleyerek ayrıntılı bir hedef kitlesi profili oluşturulur.
- Pazarlama Araştırması Yapın: Pazarlama araştırması, hedef kitlenizin beklentileri ve beklentileri anlamanıza yardımcı olabilir. Anketler, odak grup toplantıları veya çevrimiçi anketler gibi dağıtılacak müşterilerin kayıtlarını ve geri bildirimlerini toplayabilecek bir data havuzu oluşturup tekrar re-marketing(yeniden pazarlama) stratejisi oluşturulmalıdır.
- Rakip Analizi Yapın: Rakip analizi, rakip sağlık turizmi tesislerinin hedef kitlesiyle ilgili bilgileri incelemenizi sağlar. Hangi türde odaklandıklarını, pazarlama optimizasyonlarını nasıl ve hangi yöntemlerin hasta tarafından izlendiklerini görmek için rekabetlerinizi gözlemleyin.
- İnternet ve Sosyal Medya İzlemesi: Potansiyel hastaların sağlık turizmi hakkında çevrimiçi olarak neler paylaştığını ve araştırdığını izlemek için internet ve sosyal medya izlemesi yapın. Bu, hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarınızı anlamanıza yardımcı olmaktadır.
- İletişim ve İlişkiler Kurun: Hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurarak geri bildirimler alın ve ihtiyaçları daha iyi öğrenilebilir. E-posta anketleri, müşteri hizmetleri geri bildirimleri ve soru-cevap platformları bu konuda yardımcı olabilmektedir.
- Profesyonel Yardım Alın: Bizlerden daha fazla bilgi almak ve bu teknolojik çağda İnternet ve bilişim teknoloji birimi olarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizlerle birlikte ortak çalışmak bizler için büyük bir keyif olacaktır.